O pražských medúzách

V minulosti se v Praze běžně zjevovala podivná stvoření. Jedním z nich byl Chlupáč, který přicházel od Vltavy do oblasti mezi Konviktskou ulicí a Anenským náměstím, a dalším byl tvor, napůl pes a napůl beran, řádící v letních měsících kolem Botiče.

Některé z těchto bytostí však byly více než skutečné, jako například medúzy ve Vltavě. Tyto pražské medúzy měřily přibližně půl centimetru. První doložený výskyt sladkovodní medúzy v Česku je zaznamenán právě z prostoru pod Karlovým mostem. Tento druh byl původně objeven v jezírku s lekníny v londýnském Regents Parku a později se zjistilo, že je původem z Asie.

Dnes již nalézáme medúzy po celé České republice, avšak pod Karlovým mostem se již nevyskytují.

Zajímavostí je, že medúza byla původně popsána jako dva druhy: jako polyp podobný nezmarovi, z něhož pučí několik pupenů, a později jako medúza. Nakonec se ukázalo, že jde o jednoho tvora s čtyřmi podobami: vajíčka, polypu, plazících se larev a medúzy.

Praha je plná mystických zvířat s kterými se setkávali naši předci – minimálně ve svých obavách a strachu, který na ně padal spolu s nočními temnotami