O starém židovském hřbitově pod domy

Když člověk prochází pražskými ulicemi,  šlape doslova po několika metrech historie, která se tu ukládala po stovky let.  Ne vždy se jedná o pouhé závozy či zbytky někdejších budov, ale i pozůstatky dávných hřbitovů, mnohdy zrušených, ale hluboko pod zemí stále existujících.

Přesně tak je to, když jdete Vladislavovou ulicí nedaleko moderního obchodního domu Quadrio. Pokud byste se někde chtěli setkat s něčím nadpřirozeným,  pak právě tady musí být to správné místo.

Kdysi tu byl židovský hřbitov, dokonce druhý nejstarší v Praze. Ten zdejší  zanikl roku 1478 a možná by se na něj i zapomnělo nebýt toho, že při přestavbách a terénních úpravách se zde pravidelně nachází staré hroby. Ty vlastně nikdy přestěhovat nešlo neb židovské předpisy požadují neporušitelnost hrobů na věčné časy …

… a tak tu hroby zůstaly, zality betonem a zakryty moderními kancelářskými budovami. Zdali je to ochrana před nadpozemskými zjeveními dostatečná se můžeme jen dohadovat. Dnešní investoři i developeři se nebojí zřejmě ničeho …

Dnes se tomu místu říká Židovská zahrada, je ve vnitro bloku budovy České spořitelny. Pod malým nádvořím jsou podzemní garáže a pod nimi … ale to už vy teď víte sami.