Tři Fendrychové v Husově ulici

Husova ulice se kdysi jmenovala Vyšehradskou neb odtud vedla cesta z Pražského hradu na Vyšehrad. Patří k jedněm z nejstarších ulic v Praze s současný název, Husova, nese 1870, kdy na žádost pražanů byla přejmenována na počest mistra Jana.

Kousek od místa kde se setkává s ulicí Karlovou, stojí dům U třech fendrychů. Podle pověsti v domě žili na začátku 18. století tři důstojníci, praporečníci, ze třech rozdílných pluků

Jednou si v opilosti přísahali, že ten, který z nich zemře jako první, navštíví po smrti své kamarády. První padl v roce 1735 v Itálii a jeho duch se prý skutečně vrátil do dnešní Husovy ulice a kamarádům předpověděl, že i oni brzy zemřou.

Jak už to tak bývá, oba se vyděsili a aby tomu zabránili, vzdali se vojenské kariéry a uchýlili se do kláštera Panny Marie Sněžné. Nic platné jim to nebylo a smrt si je našla i tam. A tak se předpověď vyplnila.

Historické reálie 

Skutečnost však byla zřejmě mnohem prostější. Zdejší majitelé v domě měli krejčovství a na plech vymalované důstojníky zřejmě vyvěsila jakou poutače do štítu domu již někdy kolem roku 1569. Dům prošel renesanční přestavbou v roce 1877 a pod ním se skrývají gotické sklepy. V přízemí se setkává klasicistní krámový portál s bosovaným renesančním portálem na straně pravé.