O vytlučených oknech na Starém Městě

Ne vždy šlo v Praze vše jako po másle. A tak první protipovodňová opatření následky povodní spíš zhoršila a s přesným časem tomu nebylo jinak.

Kdysi si pražané mohli nastavovat hodiny dle praporku vyhozeného z Klementina. Však obyvatelstvo si stěžovalo, že praporek není vidět a že by se mělo najít jiné, samozřejmě lepší řešení. Tím se měl stát zvukový signál dělobuchu opalovaného na Slovanském ostrově.

Však stížnosti neustaly a prý ho na Starém Městě není příliš slyšet.Radnice pověřila nápravou strůjce pražských ohňostrojů, Bohumila Hájka. Ten se s vervou pustil do svého díla a hned následující den poslal elegantním obloukem dělobuch se zpožděnou explozí přímo nad Staroměstské náměstí.

Rána to byla pořádná a jistě ji nikdo nepřeslechl, ba co víc někteří lidé se vylekali a nejvíc pak úřednici z niž někteří prý i se židle spadli. Dokonce i přišla na radnici stížnost, že kdosi spadl i z postele.

Všeobecný zmatek však nezpůsobil tolik škody jako tlaková vlna dělobuchu a díky ní vysypaná okna.  Radním nezbylo než se k tomu nějak postavit a tak bylo rozhodnuto, že napříště město časové znamení svěří někomu kdo to skutečně umí a tím někým byla armáda.

Od té doby časové znamení udával výstřel z děla z návrší nad Bruskou.

Jak utíkal čas, měnila se Praha a okolní svět a tak časové znamení se  mělo přenášet i rádiem.  Už v prosinci 1924 měli možnost ho zachytit nejenom Pražané. Signál gongu, který byl vybrán, byl sice výrazný, ale pro přesné seřizování hodin ne zcela použitelný a hlavně ne právě přesný.

Po roce byl zaveden signál nový – pětisekundové písknutí.  Přesnost byla na dvě sekundy, ale stále to dokonalé nebylo a co hůř, vysílaný byl jen jedenkrát denně a to ve 22:00 a to ještě ne o víkendech.

Časové znamení se později dočkalo mnoha dalších změn. Začalo se vysílat častěji, přijalo podobu odbíjení čtvrthodin jak je známe z kostelních hodin, jednu dobu jím bylo komorní “a”, později nahrazené pípnutím o frekvenci 1000 Hz, přibyl hudební podkres a nakonec i zpoždění.

Ptáte se proč? Inu Český rozhlas dnes vysílá ze satelitů ve výšce 36 000 km a díky tomu by docházelo ke zpoždění o čtvrtinu sekundy. Přesně o tu se nyní vysílá časové znamení dříve.

A nejenom do Praze …